Cel mai amplu experiment stiintific organizat vreodata intra astazi in ultima faza. Totul a inceput cu 25 de ani in urma, cand un grup de cercetatori a vrut sa vada concret cum a fost creata lumea. Asa a demarat constructia acceleratorului de particule Large Hadron Collider (LHC) de langa Geneva. Proiectul a trecut prin mai multe etape preliminare. Ultimul test va avea loc azi, in Elvetia, la ora 9.00 (ora Romaniei), cand LCH va fi strabatut de un flux de protoni, pentru a vedea daca totul e in regula cu aparatura. Televiziunile au mediatizat amplu evenimentul, iar oamenii s-au speriat de moarte si s-au intrebat daca vine sfarsitul lumii.
Va mai amintiti de serialul Star Trek? Pentru a primi hrana, membrii echipajului spuneau ce vor, iar un aparat le materializa, din nimic, felul de mancare sau de bautura dorit. Cam la asa ceva o sa ajunga omenirea daca experimentul LHC reuseste. Asta pentru ca oamenii de stiinta vor sa descopere cum se poate face materie din nimic.
Fazele experimentului sunt simple, dar mai intai sa definim particulele puse in lucru. Atomul este format din nucleu si invelis electronic. Nucleul este compus, la randul sau, din neutroni si protoni. O teorie de data recenta spune ca si protonii sunt constituiti din subunitati, numite quarcuri si gluoni, care circula liber in Univers si din care se incheaga, in anumite conditii, materia.
Experimentul LHC vrea sa dirijeze doua fluxuri de protoni in sens opus unul celuilalt, printr-un tub lung de 27 de kilometri, cu o viteza egala cu cea a luminii. La un moment dat, cele doua fluxuri se ciocnesc si protonii se desfac in elementele primordiale ale Universului, cu degajarea unor energii colosale. Se preconizeaza ca, la un moment dat, intre aceste elemente primordiale va aparea si 'particula lui Dumnezeu', botezata asa de fizicianul Leon Lederman, sau 'particula lui Higgs' - dupa numele fizicianului Peter Higgs, care i-a descris existenta, teoretic, cu 40 de ani in urma.
'Particula lui Dumnezeu' este un element doar banuit teoretic, care are darul de a coagula elementele primordiale ale Universului si de a crea materia asa cum o cunoastem, cu atomi, molecule etc. Se asteapta ca, in accelerator, aceasta particula ciudata sa reuneasca elementele primordiale - quarcuri si gluoni - si sa refaca protonii sparti initial.
Daca 'particula Higgs' va aparea in tubul LHC si va reface protonii mai sus amintiti, atunci vom putea incepe sa cream materie din nimic (vezi Star Trek).
LHC este ingropat la 100 de metri sub pamant intre Elvetia si Franta. Astazi va fi dirijat un flux de protoni pentru a vedea daca sistemul functioneaza. Pe 21 octombrie, in prezenta sefilor statelor care au participat la proiect, inclusiv Romania, va incepe experimentul propriu-zis. Obiectivul: oamenii de stiinta vor sa gaseasca 'particula lui Dumnezeu'.
Fizicianul englez Stephen Hawking a pariat pe 100 $ ca experimentul va esua. Reputatul teoretician care a studiat originea Universului crede ca nu se va putea crea in interiorul tubului LHC 'Particula lui Dumnezeu'.
Fizicianul scotian Peter Higgs, 79 de ani, a fost cel care, in anul 1964, a iscat iures in lumea savantilor, sustinand ca ar exista o particula 'speciala', denumita particula Higgs, care ar inzestra cu masa toate celelalte particule.
Cantitatea de informatie furnizata de tubul LHC va fi atat de mare, incat instalatia a fost conectata la 1.000.000 de calculatoare, care vor stoca si prelucra aceste date. Computerele sunt dispersate pe teritoriile mai multor state. Romania are deja conectate 1.000 de calculatoare la LHC, iar in 2012 vom avea 6.000 de calculatoare romanesti care vor stoca si vor descifra tainele Universului din datele primite de la accelerator.
O parte din aceste calculatoare se afla la Institutul de Fizica Atomica de la Magurele (IFA).Printre cei 700 de romani care lucreaza efectiv la LHC este fizicianul Sanda Dita, cercetator gradul I in cadrul Institutului de Fizica Atomica de la Magurele. 'Lucrez la proiect de 15 ani si am venit in Romania pasager, cu doua saptamani in urma, dar trebuie sa ma intorc in Elvetia. Pot sa va spun ca este ceva de domeniul visului, trebuie sa vezi ca sa iti dai seama despre ce e vorba', ne-a spus Sanda Dita.
'Datele pe care Romania le va primi de la LHC vor fi stocate si prelucrate in cateva centre autohtone, printre care si IFA. Calculatoarele sunt alimentate de surse de energie clasice, dar si la generatoare speciale, care nu se opresc, orice s-ar intampla. Pe durata derularii proiectului, calculatoarele nu au voie sa se opreasca, potrivit conventiilor pe care le-am semnat', ne-a spus dr. Mihnea Dulea, seful departamentului IT al Institutului de la Magurele.
'Ideea conform careia pot aparea gauri negre reprezinta o ipoteza foarte putin plauzibila. Gaurile negre sunt formatiuni cu o densitate extraordinara, care absorb orice forma de materie, inclusiv lumina. Matematic, este posibil ca, la un moment dat, sa apara particule de o densitate foarte mare, sa zicem un fel de gauri negre, dar vor fi de dimensiuni foarte mici si cu o durata de viata foarte scurta', ne-a spus academicianul Nicolae Victor Zamfir, directorul Institutului de Fizica si Inginerie Nucleara de la Magurele.